Αποβολή - Παλίνδρομος Κύηση


Παλίνδρομος κύηση ή αποβολή ονομάζουμε την κύηση που σταματά ξαφνικά πριν τις 20η βδομάδα. Συνήθως προκαλεί μεγάλη θλίψη στους επίδοξους γονείς και ιδιαίτερα στην μητέρα που την βιώνει σαν μια μεγάλη απώλεια. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα σε κάποια στιγμή της αναπαραγωγικής της ζωής. Μπορεί να συμβεί στην αρχική φάση της κύησης οπότε περνά απαρατήρητη, αν δεν είναι υποψιασμένη για την σύλληψη, σαν μια καθυστερημένη περίοδος. Είτε αργότερα οπότε θα εκδηλωθεί με κολπική αιμόρροια, πόνο κοιλιάς και αρνητικούς παλμούς στον υπερηχογραφικό έλεγχο.

Τα αίτια στην πλειονότητα των περιστατικών αυτών είναι κυρίως χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή λάθη στον σχηματισμό των εμβρύων που οδηγούν σε σοβαρές ανωμαλίες διάπλασης ασύμβατες με την ζωή. Στις περιπτώσεις αυτές η φύση επιλέγει την μη συνέχιση της κύησης οδηγώντας την σε τερματισμό.

Ένα άλλο ποσοστό των αποβολών οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες (θυρεοειδοπάθεια, σακχαρώδης διαβήτης), μολύνσεις από ιούς και μικρόβια (ερυθρά, τοξόπλασμα, ερπητοιούς, κυτταρομεγαλοιός), ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας (ινομυώματα, διαφράγματα μήτρας, ανεπάρκεια τραχήλου μήτρας).

Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο που ανοίγει τα τελευταία χρόνια πάνω στην αιτιολογία των αποβολών αποτελούν τα ανοσολογικά αίτια (αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα, αντισώματα λύκου), η έλλειψη βιταμινών (όπως η έλλειψη βιταμίνης D) και η διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος της μητέρας (θρομβοφιλία). Αυτές οι παθολογίες πρέπει να διερευνώνται ενδελεχώς από Μαιευτήρα που ασχολείται με αυτό το συγκεκριμένο θέμα και δεν το αποδίδει ευκολόπιστα σε απλή «κακοτυχία». Ο λόγος που πρέπει να ασχοληθεί κανείς επισταμένως με αυτές είναι γιατί είναι εύκολα διορθώσιμες και αναστρέψιμες φαρμακευτικά.

Ως Μαιευτήρας με πολυετή πείρα και εξειδίκευση στην Fetal- maternal Medicine έχω την δυνατότητα να προχωρήσω σε στοχευμένο έλεγχο του ζευγαριού ώστε να δώσω μια αξιόπιστη απάντηση στην προηγηθείσα αποβολή και να ελαχιστοποιήσω την πιθανότητα να βιώσει το ζευγάρι ξανά τα αρνητικά συναισθήματα μιας τέτοιας απώλειας.