Βαρθολινίτιδα


Είναι η φλεγμονή του ενός ή και των δύο βαρθολίνειων αδένων της γυναίκας. Πρόκειται για δύο μικρούς αδένες, σε μέγεθος ρεβιθιού, που εντοπίζονται στην είσοδο του κόλπου και η λειτουργία τους είναι η λίπανση του αιδοίου και του κόλπου με τα προκαταρκτικά της σεξουαλικής διέγερσης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Σε πρώτη φάση συμβαίνει απλή διόγκωση του αδένα λόγω απόφραξης του εκφορητικού πόρου αυτού ( πρόκειται για το σωληνάκι που εκκρίνει την βλέννα που παράγει ο αδένας στον κόλπο). Η αιτία της απόφραξης του πόρου μπορεί να είναι η μόλυνση της περιοχής από κάποιο μικρόβιο ( όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο, ο γονόκοκκος, τα χλαμύδια κλπ) ή κάποιο έντονο μηχανικό ερέθισμα ( έντονο σέξ, ερεθισμός λόγω τριβής από στενό παντελόνι, πολύωρη ποδηλασία σε άβολη σέλλα ). Σε δεύτερη φάση έχουμε διείσδυση της φλεγμονής στο εσωτερικό του αδένα γεγονός που οδηγεί σε δημιουργία αποστήματος ( συλλογή πύου εντός του αδένα).


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αρχικά παρατηρείται μια διόγκωση στην είσοδο του κόλπου, προς το οπίσθιο τμήμα αυτού με μέγεθος που ποικίλλει από αμυγδάλου μέχρι αυγού. Ο βλεννογόνος και το δέρμα γύρω του είναι κόκκινο και θερμό (σημάδια φλεγμονής). Η όλη κατάσταση προκαλεί στη γυναίκα δυσφορία ή πόνο κατά το περπάτημα, το κάθισμα και την επαφή. Σε επόμενο στάδιο η δημιουργία αποστήματος είναι δυνατόν να προκαλέσει και πυρετό μέχρι την αυτόματη ρήξη του ή την παροχέτευση του αποστήματος με ιατρική παρέμβαση.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από το γυναικολόγο με την απλή γυναικολογική εξέταση.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πλύσεις με χλιαρό νερό αρκετές φορές την ημέρα και χρήση αντιβιοτικών (τοπικά με την μορφή αλοιφής ή και συστηματικά με την μορφή χαπιών, ειδικά αν υπάρχει και πυρετός) βοηθά στην αυτόματη ρήξη του αποστήματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από την έστω και μερική παροχέτευση του πύου. Η πλήρης παροχέτευση του πύου επιτυγχάνεται με μια μικρή χειρουργική τομή επί του αποστήματος από τον γυναικολόγο υπό τοπική αναισθησία. Αναρρόφηση του πύου με σύριγγα και βελόνη καλό είναι να αποφεύγεται γιατί το αποτέλεσμα θα είναι προσωρινό όπως και στην αυτόματη ρήξη. Υποτροπιάζουσες βαρθολινίτιδες ή μόνιμη διόγκωση του αδένα είναι καλύτερα να αντιμετωπίζονται χειρουργικά με μια μικρή επέμβαση που αποκαλείται ¨Μαρσιποποίηση¨, με την οποία επιτυγχάνεται μόνιμη διάνοιξη του εσωτερικού του αδένα προς το κόλπο έτσι ώστε ο αδένας να εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα.