Πολύποδας Ενδομητρίου


Πρόκειται για προσεκβολές του ενδομητρικού ή ενδοτραχηλικού βλεννογόνου εντός της μήτρας. Συνήθως είναι μισχωτός σχηματισμός μεγέθους από λίγα χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά. Εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 30- 60 ετών, συχνότερα όμως σήμερα διαγιγνώσκεται και σε μικρότερες ηλικίες.


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Ο σχηματισμός έχει άμεση σχέση με την γενετική προδιάθεση της γυναίκας όσο και με την αυξημένη ύπαρξη των οιστρογόνων ( υπεροιστρογοναιμία) χωρίς την κυκλική παρουσία της προγεστερόνης. Αυτό το ορμονικό προφίλ συναντάται συνήθως σε γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο περιόδου, πολυκυστικού τύπου ωοθηκών, παχυσαρκία, λήψη φαρμάκων για προστασία μετά από μαστεκτομή κλπ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

  1. Υπερπλαστικοί πολύποδες, είναι καλοήθεις, δεν αποτελούν προκαρκινική κατάσταση και αποτελούν τον συχνότερο τύπο πολύποδα

  2. Αδενωματώδεις πολύποδες είναι εξ ορισμού νεοπλάσματα, αν και καλοήθη. Είναι δυνατόν αν δεν αντιμετωπισθούν να αποτελέσουν ευτυχώς σπάνια τον πρόδρομο ενός αδενοκαρκινώματος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Είναι δυνατόν συχνά ο πολύποδας να μην παρουσιάσει κανένα απολύτως σύμπτωμα εφόσον ακόμα οι διαστάσεις του είναι μικρές και να ανακαλυφθεί τυχαία κατά τον γυναικολογικό έλεγχο (αν είναι τραχηλικός ) ή κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο της μήτρας ( αν είναι ενδομητρικός)

Όσο αυξάνεται όμως το μέγεθος του πολύποδα είναι πιθανότερο να εμφανισθούν και κάποια συμπτώματα όπως:

  1. Παρατεταμένη εμμηνορρυσία ( η περίοδος διαρκεί για περισσότερες ημέρες από ότι παλιότερα)

  2. Αυξημένη αιμόρροια κατά την εμμηνορρυσία ( περισσότερο αίμα κατά την περίοδο) , ονομάζεται μηνορραγία

  3. Κολπική αιμόρροια μεταξύ των περιόδων , ονομάζεται μητρορραγία

  4. Αναιμία ( χαμηλός αιματοκρίτης) λόγω της αυξημένης απώλειας αίματος από τις παραπάνω καταστάσεις

  5. Αίμα κατά την διάρκεια ή μετά την επαφή ( τραχηλικός πολύποδας)

  6. Δύσοσμα κολπικά υγρά, ίσως και αιματηρά ( επιμολυνθείς τραχηλικός πολύποδας)

  7. Κολπική αιμόρροια σε εμμηνοπαυσιακή γυναίκα

  8. Υπογονιμότητα

  9. Πόνος σε παρουσία μεγάλου ενδομητρικού πολύποδα που προβάλλει στο κόλπο περνώντας μέσα από τον τράχηλο της μήτρας

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του πολύποδα μπορεί όπως προαναφέραμε να γίνει τυχαία κατά τον γυναικολογικό έλεγχο και την λήψη παπ τεστ (αν είναι τραχηλικός ) ή κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο της μήτρας από εξειδικευμένο στους υπερήχους ιατρό ( αν είναι ενδομητρικός). Ακριβής όμως εντόπιση αυτών γίνεται μόνο με υστεροσκοπικό έλεγχο της μήτρας

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αφαίρεση των ενδομητρικών πολυπόδων γίνεται:

  1. Με Υστεροσκόπηση . Εισαγωγή δια της κολπικής οδού του υστεροσκοπίου (λεπτού ενδοσκοπικού εργαλείου με κάμερα υψηλής ευκρίνειας) που επιτρέπει το πλήρη έλεγχο του εσωτερικού της μήτρας, τον εντοπισμό και την εκτίμηση του πολύποδα και στην συνέχεια την ασφαλή και πλήρη αφαίρεση του. Ο πολύποδας αποστέλλεται πάντα για βιοψία.

  2. Με Διαγνωστική απόξεση ενδομητρίου. Αποτελεί κλασική παλιότερη τεχνική ελέγχου και αφαίρεσης πολυπόδων μήτρας , χωρίς την χρήση κάμερας κατά την οποία εισάγεται στην μήτρα το ξέστρο, χειρουργικό εργαλείο το οποίο ο γυναικολόγος χειρίζεται ώστε να αποξέσει το εσωτερικό της μήτρας και να αφαιρέσει τον πολύποδα.

Και οι δύο παραπάνω τεχνικές απαιτούν ελαφρά ενδοφλέβιο αναισθησία, διαρκούν 10- 15 λεπτά και η γυναίκα είναι σε θέση να φύγει από το Νοσοκομείο σε 1 ώρα επιστρέφοντας στην εργασία της την επόμενη μέρα. Η υστεροσκόπηση αποτελεί την επέμβαση εκλογής ειδικά σε νεώτερες γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, ενώ η διαγνωστική απόξεση αποτελεί επέμβαση χαμηλότερου κόστους αφού δεν απαιτεί ακριβή τεχνολογία, αλλά ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μην γίνει πλήρης αφαίρεση του πολύποδα μια και αποτελεί τυφλή μέθοδο, πιθανότητα που ελαχιστοποιείται από την χειρουργική εμπειρία του γυναικολόγου.