Φυσιολογικός Τοκετός μετά από Καισαρική Τομή (VBAC)


Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τελευταία όλο και περισσότερες γυναίκες που αν και επιθυμούσαν να γεννήσουν φυσιολογικά αναγκάστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες ή από τον γιατρό τους να γεννήσουν με καισαρική. Σήμερα λοιπόν οι περισσότερες γυναίκες μετά από μια γέννα με καισαρική είναι δυνητικά υποψήφιες να γεννήσουν φυσιολογικά. Η δοκιμασία τοκετού μετά από καισαρική (TRIAL OF LABOR AFTER CAESAREAN- TOLAC) αποτελεί μια ασφαλή επιλογή που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και η επιτυχής έκβαση αυτής αποκαλείται (VAGINAL BIRTH AFTER CAESAREAN-VBAC).

Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή έχει πιθανότητα επιτυχίας που κυμαίνεται στο 60- 70% , ενώ αν της καισαρικής τομής έχει προηγηθεί φυσιολογικός τοκετός τότε το ποσοστό επιτυχίας φθάνει το 90%.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αποτελούν η εμπειρία του Μαιευτήρα σε ανάλογα περιστατικά, η μαιευτική του επάρκεια αλλά και η επιλογή του σωστού Μαιευτηρίου που διαθέτει την ανάλογη υποδομή παρέχοντας την δυνατότητα άμεσης καισαρικής τομής εφόσον χρειαστεί. Πολύ σημαντικό μέρος της προσπάθειας αποτελεί και η σωστή αξιολόγηση όπως και ο σχεδιασμός της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Είναι απαραίτητη η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η μελέτη των ιδιαίτερων συνθηκών που οδήγησαν στην προηγούμενη καισαρική. Οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται όταν η αιτία της προηγηθείσας καισαρικής ήταν η ισχιακή προβολή , οι αλλοιώσεις του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου λόγω περιτύλιξης με τον ομφάλιο λώρο ή η δυσαναλογία θέσης του εμβρύου.

Αντένδειξη για την προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική αποτελεί

  • το πρόσφατο ιστορικό της καισαρικής (λιγότερο από 15 μήνες)

  • το ιστορικό επιπλοκής της επέμβασης( με πυρετό, αιμορραγία, δημιουργία αιματωμάτων, μετάγγιση αίματος, μακρότερη του συνήθους νοσηλεία) που ακολούθησαν την επέμβαση.

  • η ύπαρξη άλλων ουλών επί της μήτρας πλην της ενδεδειγμένης χαμηλής εγκάρσιας ( κάθετη τομή καισαρικής, εκτεταμένες ινομυωματεκτομές με διάνοιξη της ενδομητρικής κοιλότητας.

  • λεπτό τοίχωμα ή χάσμα στην περιοχή της προηγηθείσας καισαρικής τομής πού απεικονίζεται υπερηχογραφικά από μαιευτήρα με εμπειρία σε ανάλογα περιστατικά.

Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική, όπως και κάθε ιατρική πράξη έχει φυσικά και τις επιπλοκές του. Με σοβαρότερη επιπλοκή αυτή της ρήξης της μήτρας επί της ουλής της προηγηθείσης καισαρικής. Ο γενικός κίνδυνος αυτής της επιπλοκής σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία κυμαίνεται μεταξύ 0,5- 0,7%. Τα κλινικά σημεία της ρήξης της μήτρας είναι έντονα και άμεσα ορατά με την προϋπόθεση της συνεχούς παρακολούθησης της επιτόκου και του εμβρύου από έμπειρη μαιευτική ομάδα και φυσικά επιβάλλεται η άμεση , αντιμετώπιση αυτής.

Αν λοιπόν υπάρχουν οι προαναφερθείσες ευνοϊκές προϋποθέσεις και η σύμφωνη γνώμη του σωστά ενημερωμένου ζευγαριού δεν αποτελεί πια ατόπημα η δοκιμασία φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική τομή με στόχο την ικανοποίηση της επιθυμίας της μητέρας να βιώσει την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού έχοντας την συμπαράσταση του συντρόφου της σε αυτήν την μαγική διαδικασία.

Η μαιευτική μας ομάδα υποστηρίζει την παραπάνω προσπάθεια εφόσον έχει προηγηθεί λεπτομερέστατη ανάλυση του ιστορικού, των κλινικών, υπερηχογραφικών και εργαστηριακών του περιστατικού και φυσικά εκτενής και αναλυτική ενημέρωση - συζήτηση με το ενδιαφερόμενους γονείς.