Ινομυώματα


Τα ινομυώματα της μήτρας είναι τα συχνότερα καλοήθη νεοπλάσματα της γυναίκας ώστε μετά την ηλικία των 35 ετών η συχνότητας να φθάνει και να ξεπερνά το 20% . Οι όγκοι αυτοί προέρχονται από τις λείες μυικές ίνες της μήτρας.


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Η αιτία της εμφάνισης τους δεν έχει πλήρως διευκρινισθεί αλλά φαίνεται ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο σε συνδυασμό με την ύπαρξη αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων στο αίμα ( υπεροιστρογοναιμία)

ΤΑΞΙΝΟΜΙΣΗ

Τα ινομυώματα ανάλογα με την θέση τους στην μήτρα διακρίνονται σε:

  1. Υπορογόνια ινομυώματα, αυτά που εντοπίζονται στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας

  2. Ενδοτοιχωματικά ινομυώματα, αυτά που εντοπίζονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας

  3. Υποβλεννογόνια ινομυώματα, αυτά που εντοπίζονται στο εσωτερικό της μήτρας

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα ινομυώματα είναι δυνατόν να είναι να μην προκαλούν κανένα απολύτως σύμπτωμα στην γυναίκα και να διαγνωσθούν τυχαία κατά την διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης ή του υπερηχογραφικού ελέγχου αυτής.

Συχνά όμως υπάρχουν συμπτώματα ανάλογα με την θέση και το μέγεθος των ινομυωμάτων όπως:

  1. Αιμορραγίες κολπικές ( μηνορραγίες ή μητρορραγίες) με επακόλουθο την εμφάνιση αναιμίας στην γυναίκα ( χαμηλός αιματοκρίτης, εύκολη κόπωση, ταχυπαλμία, ζάλη εμβοές στα αυτιά, πονοκέφαλοι).

  2. Πόνος κοιλιακός που προκαλείται από την αύξηση του μεγέθους του ινομυώματος και ο οποίος γίνεται έντονος σε περίπτωση εκφύλισης( νέκρωσης) ή σε συστροφή αυτού.

  3. Χρόνιος πυελικός πόνος ή δυσφορία, αίσθημα πίεσης στο κοιλιακό τοίχωμα, ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή.

  4. Προβλήματα υπογονιμότητας λόγω στένωσης ή παραμόρφωσης της σάλπιγγας από την οποία γίνεται η σύλληψη και η κάθοδος του γονιμοποιημένου πια ωαρίου προς την μήτρα. Ή και λόγω παρεμπόδισης εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στην μήτρα.

  5. Αυτόματες αποβολές, οι οποίες είναι 2-3 φορές συχνότερες στις γυναίκες που φέρουν ινομυώματα.

  6. Κακοήθης εξαλλαγή ή εξαρχής δημιουργία σαρκώματος η οποία είναι αρκετά σπάνια αλλά έχει πολύ κακή έκβαση και χαρακτηρίζεται από ταχεία αύξηση του όγκου.


ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Κατά την διάρκεια της κύησης τα ινομυώματα αυξάνουν σε μέγεθος, ειδικότερα κατά το 1ο τρίμηνο οπότε και περίπου διπλασιάζονται σε μέγεθος, λόγω των αυξημένων οιστρογόνων στο αίμα της γυναίκας. Είναι δυνατόν δε να προκαλέσουν:

  1. Αυτόματες αποβολές

  2. Εκφύλιση ( νέκρωση) του ινομυώματος με έντονο πόνο και πρόωρες συσπάσεις μήτρας.

  3. Πρόωρο τοκετό

  4. Ανώμαλη θέση του εμβρύου μέσα στην μήτρα ( δυσαναλογία θέσης ).

  5. Αιμορραγία μετά τον τοκετό λόγω δυσκολίας σύσπασης της μήτρας


ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση των ινομυωμάτων της μήτρας μπορεί να γίνει αρχικά από τα συμπτώματα και την απλή γυναικολογική εξέταση, η επιβεβαίωση όμως και ο ακριβής υπολογισμός του μεγέθους και της θέσης τους γίνεται μετά με το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα από εξειδικευμένο στους υπερήχους ιατρό και σε ειδικές μόνο περιπτώσεις με την χρήση μαγνητικής τομογραφίας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων της μήτρας σε μια γυναίκα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία της , η επιθυμία της για τεκνοποίηση ή όχι, το μέγεθος και η θέση των ινομυωμάτων και τα συμπτώματα που αυτά προκαλούν.

Συντηρητική αντιμετώπιση με παρακολούθηση μόνο των ινομυωμάτων (υπερηχογράφημα ανά 6μηνο ή 12μηνο) συνιστάται σε γυναίκες με μικρά ινομυώματα που δεν προκαλούν συμπτώματα.

Χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων συνιστάται σε γυναίκες με μεγάλα ινομυώματα που προκαλούν συμπτώματα ή σε γυναίκες με ινομυώματα τέτοιου μεγέθους ή θέσης που ενδέχεται στο μέλλον να προκαλέσουν προβλήματα σε μελλοντική κύηση. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

1. Λαπαροσκοπική ή ανοικτή χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων. Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρούνται μόνο οι ινομυωματώδεις πυρήνες χωρίς να αφαιρεθεί η μήτρα. Συνιστάται σε γυναίκες μικρότερες των 40 ετών που δεν αποκλείουν μελλοντική τεκνοποίηση και σε μεγαλύτερες γυναίκες που επιθυμούν και είναι και ιατρικά εφικτό η αποφυγή ενός μεγαλύτερου χειρουργείου. Η λαπαροσκόπηση ( απλή ή ρομποτική) αποτελεί σήμερα την επέμβαση εκλογής έναντι του ανοικτού χειρουργείου. Χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες κάνουμε 3-4 μικρές τομές μήκους ενός εκατοστού στο κοιλιακό τοίχωμα και με την χρήση ειδικής κάμερας και λεπτών χειρουργικών εργαλείων αφαιρούμε ακόμη και πολύ μεγάλα ινομυώματα μειώνοντας στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο, την απώλεια αίματος, συνεπώς την νοσηλεία της γυναίκας ( νοσηλεία μόνο μιας ημέρας) και την ταχεία ανάρρωση αυτής ( μπορεί να γυρίσει στην εργασία της μετά από 5-6 ημέρες.

2. Υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυωμάτων είναι εφικτή σε υποβλεννόνια ινομυώματα (αυτά που προβάλλουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους εντός της ενδομητρικής κοιλότητας ). Χρησιμοποιώντας το υστεροσκόπιο (λεπτό ενδοσκοπικό και συγχρόνως χειρουργικό εργαλείο) προσεγγίζουμε το ινομύωμα και το αφαιρούμε δια του κολπικής οδού, χωρίς να ανοιχθεί το κοιλιακό τοίχωμα της γυναίκας. Δια της τεχνικής αυτής αποφεύγουμε την νοσηλεία της γυναίκας και αυτή εξέρχεται 1-2 ώρες μετά την επέμβαση ικανή να επανέλθει στην εργασία της μετά από 1-2 ημέρες.

3. Αφαίρεση της μήτρας με ή χωρίς τις ωοθήκες ( υστερεκτομή) . Πρόκειται για την επέμβαση εκλογής σε μεγαλύτερες γυναίκες πάνω από 45 ετών που έχουν αποκλείσει και την παραμικρή πιθανότητα μελλοντικής τεκνοποίησης και θέλουν να απαλλαγούν εντελώς από την επανεμφάνιση ινομυωμάτων και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης γυναικολογικών καρκίνων στο μέλλον.